Varför ChangeLab?

Fördelarna med ChangeLab

Förändringen verifieras och anpassas löpande

Med ChangeLab skapas förändringen iterativt. Det betyder att den tänkta lösningen tidigt sätts på prov i verksamheten och kan verifieras och anpassas i takt med att förändringen pågår. Förändringsarbetet blir mer resurseffektiv eftersom lösningar som inte fungerar upptäcks tidigt.

Mindre friktion och mer förändring där värde skapas

Med ChangeLab integreras förändringen kontinuerlig tillsammans med de människor som skapar värde i sin vardag. Det gör att lösningen anpassas efter människors förutsättningar istället för att tvingas på dem. Resultatet är att människorna får bättre förutsättningar att utföra sitt jobb på nya sätt. Det är viktigare än att alla jobbar likadant och följer en centralt utformad lösning.

Förändringen startar direkt och fortsätter kontinuerligt

Med ChangeLab startar förändringen direkt och kan styras mot effekt för verksamheten redan från början och inte först när en hela förändringen sjösatts. ChangeLab är en metod för att systematisera kontinuerlig förändring och ständigt lärande och om metoden används rätt behövs inga fler dyra, riskfyllda och tidskrävande förändringsprojekt.

När passar ChangeLab?

ChangeLab 2.0 är en metod som är väldigt anpassningsbar och flexibel. Den kan användas till de flesta förändringar i organisationer. Men den passar särskilt bra i dessa fall.

När organisationen behöver nya förmågor

ChangeLab passar bra när organisationen behöver bli bra på något den inte är bra på idag, alltså skapa en ny förmåga. ChangeLabs uppgift blir då att utforska vilka arbetssätt och beteenden som gör att organisationen utvecklar den förmågan.

När människor behöver göra saker annorlunda

ChangeLab passar bra när det viktigaste är vad människor gör och hur de gör det i vardagen. Hur de prioriterar, samarbetar, interagerar med kunder eller utför sitt hantverk. Kort sagt: deras beteende. Om det viktigaste är att få människor att arbeta på ett visst sätt eller att följa en exakt process eller procedur behövs kanske inte ChangeLab.

När förändringen är komplex och resultatet oförutsägbart

Ibland är förändringen enkel och resultatet förutsägbart. “Om vi inför detta, kommer alla kunna göra detta och då leder det till detta.” I de fallen behövs inte ChangeLab. Men de flesta förändringar involverar människor. Människor har känslor, åsikter, förväntningar och kunskap. Ibland är de dessutom många, kanske utspridda och med en variation av erfarenhet, ansvar och perspektiv. Ibland är förändringen lite mer “luddig i kanterna”, eller går att tolka på många olika sätt, eller innebär uppoffringar eller kräver att människorna gör bedömningar, anpassar och agerar självständigt. Och ibland skiljer sig människornas förutsättningar åt. De kanske har olika kunder, bor i olika länder, eller har olika kollegor. Ja du hör! Oftast är förändringar ganska komplexa och då krävs en metod som tar hänsyn till det. Då passar ChangeLab bra.

Liten, stor eller mittemellan förändring

ChangeLab är utformat för att kunna hantera stora komplexa förändringar i stora komplexa organisationer. Men metoden i ChangeLab utgår från människors vardag och där följer den samma logik oavsett om förändringen är stor eller liten. Därför går det att anpassa ChangeLab för alla storlekar på förändring. Vi rekommenderar till och med ofta att ChangeLab börjar som ett litet initiativ i en avgränsad del organisationen. Det är ett bra sätt att snabbt komma igång med förändring och lärande och inte fastna i struktur och metod.